Gratis proberen Plan demo

Blog > Archief

Alles over de IT servicedesk

Posted by Yannick | Apr 13, 2022

De IT-servicedesk is het eerste aanspreekpunt voor elke klant die hulp nodig heeft op gebied van IT. Het is waar ze naartoe gaan als ze problemen hebben met hun computer of als ze bijvoorbeeld geen verbinding kunnen maken met het internet. Bij Inserve begrijpen we hoe belangrijk goede service software is voor IT dienstverleners om hun werk goed te kunnen doen. In dit artikel behandelen veelgestelde vragen over de IT servicedesk en leggen we uit hoe je alle klantinteracties goed kunt beheren.

Wat is een IT servicedesk?

Een IT service desk is belangrijk om een organisatie draaiend te houden. De servicedesk kan zowel klanten als werknemers ondersteunen wanneer IT-problemen zich voordoen. Belangrijk in een goede servicedesk, is dat er snel gereageerd kan worden op verzoeken van klanten of medewerkers die een probleem hebben. Hierbij is slimme software voor het afhandelen van verzoeken en projecten essentieel. Wanneer de IT dienstverlener alle problemen goed beheert, zal de klanttevredenheid hoog zijn.

Wat is het verschil tussen een servicedesk en een helpdesk?

Een IT servicedesk en een helpdesk bieden beide ondersteuning, maar ze zijn fundamenteel verschillend. Een helpdesk neemt gewoonlijk telefoontjes of e-mails aan van klanten met vragen of problemen. Een IT dienstverlener is vaak een medewerker die ter plaatse problemen met computers, cloudsystemen of verbinding verhelpt. De termen worden wel veel door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil.

Wat is de taak van een servicedesk?

De voornaamste taak van een IT dienstverlener is om IT-problemen van klanten en medewerkers optimaal te beheren, zodat ze deze zo snel mogelijk kunnen oplossen. Daarbij speelt structureren en automatiseren van de dienstverlening een belangrijke rol. Klanten verwachten snelle antwoorden van een efficiënt team, omdat ze verder willen met hun werk. Als de IT dienstverlener niet in staat is om problemen tijdig op te lossen, is de kans groot dat ze verder gaan zoeken naar een dienstverlener die haar processen beter heeft gestroomlijnd.

Wat houdt de functie van servicedesk medewerker in?

De IT servicedesk wordt vaak bemand door een of meer assistent(en). De voornaamste taak van de assistenten is vragen en problemen van klanten oplossen. Wanneer ze het probleem zo goed mogelijk achterhaald hebben, sturen ze de verzoeken door naar interne medewerkers die de problemen snel kunnen oplossen. Indien nodig kan de IT dienstverlener ook zelf assistentie op locatie bieden. Na het oplossen van het IT-probleem, kan de aanvraag afgesloten worden. Door gebruik te maken van slimme software kan de IT-dienstverlener veel eenvoudiger de tijd bijhouden en de facturatie automatiseren. Dit zorgt voor een efficiëntere dienstverlening en een betere cashflow.

De voordelen van een IT servicedesk

Een belangrijk voordeel van een IT servicedesk is dat de klanten gemakkelijk in contact kunnen komen met iemand die IT-expert is. Ze hoeven niet zelf contact op te nemen, maar kunnen een ticket aanmaken waarvan de servicedesk gelijk een melding krijgt. Hierna wordt de ticket opgevolgd en in behandeling genomen. De voordelen van een IT service desk is dat de professionals snel doorhebben waar een probleem is ontstaan, waardoor ze deze in een korte tijd kunnen oplossen.

Welke functies vervult een IT-servicedesk?

De IT-servicedesk vervult vele functies. De voornaamste taak is het afhandelen van dagelijkse oproepen van klanten of intern personeel. Voor een goede afhandeling van een gesprek heeft de servicedeskmedewerker goede communicatievaardigheden nodig. Ook moet een servicedeskmedewerker kritisch kunnen denken en een probleem vanuit verschillende perspectieven benaderen. Een servicedesk is oplossingsgericht en stelt de juiste vragen om de oorzaak van het probleem te herleiden en zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Belangrijk is om in teamverband te kunnen werken en tickets over te dragen naar de juiste personen. Uiteindelijk is veel kennis nodig van hardware, software en netwerken om problemen op te kunnen lossen.

Gratis IT servicedesk software?

Bij Inserve kun je starten met een proefperiode om te kijken of de software goed past bij jouw IT dienstverlening. Het platform kun je gebruiken om interne of externe verzoeken te stroomlijnen via tickets. Vragen over netwerken, cloudsystemen of andere digitale oplossingen van je bedrijf kun je binnen een korte tijd oplossen door de tickets op te volgen. Ook je klanten kunnen zien welke tickets nog opstaan, waardoor ze altijd goed op de hoogte zijn. Bovendien kun je met Inserve de facturatie of andere helpdesk abonnementen automatiseren.

Wil jij aan de slag met ITIL op jullie IT servicedesk?

Probeer Inserve 14 dagen gratis en ervaar wat onze complete service software voor jullie kan betekenen.


Gratis proberen

Waarom is een IT servicedesk belangrijk?

Een IT servicedesk is onmisbaar voor bedrijven, omdat ze bij problemen met computers en netwerken snel verder geholpen worden. Als een systeem bijvoorbeeld plat ligt door een Single Point of Failure (SPOF), dan kan dit veel geld kosten voor een bedrijf. Met een professionele aanpak en slimme software kan de IT dienstverlener veelvoorkomende problemen snel signaleren en oplossen.

Hoe zet ik een IT helpdesk op?

Tegenwoordig is het gebruik van flexibele servicedesk software onmisbaar om een IT helpdesk op te zetten. Belangrijk is dat je alle verzoeken en projecten stroomlijnt en volgens logische stappen opvolgt. Door de status van alle tickets bij te houden, weet je precies welke werkzaamheden nog verricht moeten worden en kun je een optimale service bieden aan klanten.

Het belang van service desk en helpdesk tools

Hierboven hebben we het belang van software al benoemd. De afgelopen jaren is het gebruik van slimme software en helpdesk tools toegenomen om alle diensten te stroomlijnen. Met Inserve is het mogelijk om alle verzoeken vanaf één plaats te beheren, zodat je niet voor alle vragen in verschillende programma's hoeft in te loggen. Met een goede gebruikersinterface maken we het bovendien mogelijk om externe en interne gebruikers zelf tickets aan te laten maken.

Welke features heeft IT service desk software?

Elke servicedesk software heeft een iets andere set met functies. Inserve maakt gebruik van tickets die je vanaf één centrale plek beheert. Er zijn verschillende functies en features, zoals het ticketsysteem, een CMDB opslagplaats (configuration management database), het self-service portal en het genereren van rapporten.

Wat zijn de use cases van IT service desk?

Er zijn veel verschillende gebruikssituaties voor een IT servicedesk. Bijvoorbeeld, als op kantoor een computer crasht en niet meer functioneert, moet er iemand zijn die dit probleem snel kan verhelpen zodat het werk hervat kan worden. Andere voorbeelden zijn problemen met een cloudsysteem dat niet meer werkt. Dit kan een bedrijf veel tijd en geld kosten.

Wat zijn de best practices van een IT service desk?

Er zijn veel verschillende toepassingen mogelijk binnen een IT service desk. Eén voorbeeld is het prioriteren van verzoeken, om ervoor zorgen dat de meest dringende problemen het eerst worden opgelost.

Hoe kies ik de juiste IT service desk software?

De eerste stap is het vinden van IT service desk software die aan de behoeften van je bedrijf voldoet. Je hebt een plan nodig en functies die daadwerkelijk nuttig voor je zijn en een optimale service garanderen. Inserve focust zich op een flexibel platform dat door iedere IT dienstverlener ingezet kan worden.

Welke integraties zijn er voor service desk software?

Afhankelijk van de service desk software die je kiest, zijn er veel verschillende integraties mogelijk. Inserve biedt de mogelijkheid om API's en integraties zonder beperkingen toe te passen.

Wat is de beste IT service desk software?

Er zijn veel verschillende leveranciers van servicedesksoftware. Inserve biedt een flexibel en schaalbaar platform dat snel en gemakkelijk aan je specifieke behoeften kan worden aangepast.

Wat is het verschil tussen IT service desk en ITIL?

Er is geen verschil tussen de IT service desk en ITIL (Information Technology Infrastructure Library). De ITIL heeft juist een definitie omschreven en daarmee vastgelegd wat een IT service desk precies doet. In het kort is de IT servicedesk het aanspreekpunt tussen een bedrijf, klanten of werknemers voor het beheer van de IT-infrastructuur. Een IT servicedesk staat dus voor het communicatieplatform dat gebruikt wordt. Een helpdesk kan gezien worden als een deelproces van de servicedesk. Bijvoorbeeld: een helpdeskmedewerker verwerkt een vraag van een klant en maakt vervolgens een ticket aan. Dit ticket wordt toegewezen aan medewerker binnen de IT omgeving.

Wat is het verschil tussen IT servicedesk en ITSM?

De IT-servicemanagement (ITSM) is simpelweg de manier waarop een IT-dienstverlener de levering van IT-services beheert. Dit omvat alle processen en activiteiten die met de IT-diensten te maken hebben. Een IT servicedesk is een communicatiecentrum waar klanten hulp kunnen vragen bij hun IT-dienstverlener. Bij een servicedesk gaat het dus alleen om het afhandelen van serviceverzoeken. Daarbuiten is er kennis nodig om de problemen daadwerkelijk op te lossen.

Wat is de toekomst van de IT servicedesk?

Digitale transformatie en de cloud zijn enkele van de belangrijkste drijfveren voor verandering. Een nieuwe generatie eist steeds meer zelfbedieningsmogelijkheden, waardoor de dienstverlening ook verandert. Daarnaast willen klanten een steeds modernere manier om technische problemen te stroomlijnen en op te lossen. Hierdoor moeten IT-dienstverleners en leveranciers van IT servicedesk software snel innoveren.

Inserve: Service software voor ambitieuze IT dienstverleners

Met Inserve leg je alle informatie eenvoudig vast in tickets en notities. Zo houd je als IT dienstverlener altijd het overzicht over het geplande en uitgevoerde werkzaamheden. Met het systeem hoef je nooit meer dingen dubbel te doen of saaie taken uit te voeren. Denk daarbij aan het opnieuw formuleren van problemen of het overtikken van een factuur. Als IT-bedrijf wil je je focussen op een snelle en goede dienstverlening en je niet continu bezighouden met administratieve taken. Met Inserve voorkom je handmatig werk en automatiseer je dit soort processen. Als nieuwe gebruiker helpen we je goed op weg binnen jouw incident management systeem en kun je binnen een dag de eerste tickets aanmaken.

Breng rust op je servicedesk

Ontvang 1 x per kwartaal onze nieuwsbrief met nieuwe blogs, podcasts en features.

We hebben je inschrijving ontvangen!
Er ging iets mis, probeer het opnieuw of neem contact met ons op.

You might also enjoy

Archief

Wat is ITIL?

Geplaatst door Yannick | 16-02-2022
All-in prijs
100% Nederlands
Overstapservice

Tijd voor controle over je service business.

Het is tijd dat je niet ín, maar áán je bedrijf gaat werken.
Plan demo

30 minuten

Geen verplichtingen

Toegepast op jouw organisatie

© Inserve 2024 - KVK 85647349