Inserve assetbeheer

CMDB

Optimaliseer je assetbeheer met CMDB software

Registreer alle assets zodat je de historie kunt inzien en weet wanneer je hardware moet vervangen.

Deze functies maken je assetbeheer eenvoudig 🚀
Eigen categorieën

Maak eigen asset-categorieeën aan met eigen velden per categorie.

Notities en bijlagen

Voeg notities en bijlagen toe aan assets. Zo bouw je een volledige historie op.

Importeer data uit Datto RMM

Laat meldingen naar je supportadres sturen, en Inserve maakt er automatisch tickets van.

Koppel tickets

Koppel tickets aan assets, zodat ze later makkelijk terug te vinden zijn.

Importeer data uit N-able RMM

Laat meldingen naar je supportadres sturen, en Inserve maakt er automatisch tickets van.

Eenmalige import

Als je overstapt van pakket, kunnen we een eenmalige import van alle assets voor je doen.

Andere modules zonder poespas 🐱
Zie onze module voor assetbeheer in actie 🍿

2 minuten en 36 seconden

We laten zien hoe de CMDB software van Inserve werkt en wat je er mee kunt.
Wil je meer zien?
Plan een demo 🧑‍💻

CMDB: De sleutel tot effectief Configuration Management in IT-beheer

Bij Inserve begrijpen we het belang van effectief IT-beheer. Bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen spelen Configuration Management Database en IT asset management een cruciale rol.

Waar staat CMDB voor?

CMDB staat voor Configuration Management Database, een centrale repository waarin alle relevante informatie over de IT-infrastructuur van een organisatie wordt opgeslagen. Het omvat gegevens over hardware, software, netwerkcomponenten, documentatie en de onderlinge relaties tussen deze items.

Wat is CMDB?

CMDB fungeert als een waardevolle informatiebron voor IT-beheerders en -teams. Een goed onderhouden CMDB biedt inzicht in de IT-assets en helpt bij het beheren van wijzigingen, het oplossen van incidenten en het waarborgen van de kwaliteit van IT-services. Het biedt een gecentraliseerde en gestructureerde plek om cruciale informatie over de IT-infrastructuur vast te leggen

Door configuratie-items, hun attributen en relaties in kaart te brengen, biedt de software een holistisch beeld van de IT-omgeving. Hierdoor kunnen beheerders snel inzicht krijgen in de huidige configuratie van het systeem, potentiële risico's identificeren en tijdig reageren op wijzigingen en incidenten.

CMDB als onderdeel van ITSM

CMDB is nauw verbonden met IT Service Management (ITSM), een aanpak voor het leveren van IT-services op een gestructureerde en geoptimaliseerde manier. CMDB fungeert als de basis van ITSM en biedt een cruciale informatiebron voor verschillende ITIL-processen, zoals incidentbeheer, probleembeheer, wijzigingsbeheer en releasebeheer.

Door een geïntegreerde aanpak van IT-beheer mogelijk te maken, ondersteunt CMDB organisaties bij het verbeteren van de algehele dienstverlening, het minimaliseren van verstoringen en het optimaliseren van de operationele efficiëntie.

Het belang van CMDB voor ISO-certificering

ISO-certificering speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van vertrouwen bij klanten en stakeholders. Een goed onderhouden CMDB speelt een essentiële rol bij het behalen van ISO-certificeringen, zoals ISO 20000 voor IT Service Management. CMDB stelt organisaties in staat om te voldoen aan de vereiste controles en processen die worden geëist door ISO-normen.

De plaats van CMDB in het ITIL-framework

Binnen het ITIL-framework neemt de Configuration Management Database een centrale positie in. ITIL is een set van best practices en processen voor IT-beheer. CMDB wordt erkend als een kerncomponent van Configuration Management, een van de disciplines binnen ITIL.

De centrale repository fungeert als de hub. Het biedt een gestandaardiseerde aanpak voor Configuration Management en ondersteunt andere ITIL-processen door actuele en betrouwbare gegevens te verstrekken.

Voor welke organisaties is CMDB van belang?

CMDB is van cruciaal belang voor organisaties die streven naar een efficiënt en gestructureerd IT-beheer. Dit omvat organisaties in verschillende sectoren, zoals financiële instellingen, gezondheidszorg, productie, retail, en meer.

Of het nu gaat om een kleine onderneming met een beperkt aantal IT-assets of een grote multinational met een complexe IT-infrastructuur, een centrale repository kan helpen bij het verbeteren van de operationele efficiëntie, het minimaliseren van risico's en het bieden van betrouwbare IT-services.

Voordelen van CMDB

Het implementeren en onderhouden van een Configuration Management Database brengt verschillende voordelen met zich mee. Enkele voordelen zijn:

 1. Verbeterde zichtbaarheid en controle: een centrale repository biedt een uitgebreid overzicht van de IT-infrastructuur, waardoor organisaties beter inzicht krijgen in hun assets en configuraties.
 2. Verhoogde efficiëntie: Met een CMDB kunnen organisaties taken zoals inventarisatie, configuratiebeheer en rapportage automatiseren, waardoor handmatige inspanningen worden verminderd en de productiviteit van IT-teams wordt verhoogd.
 3. Betere besluitvorming: CMDB helpt om betrouwbare en actuele gegevens, waardoor organisaties geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Het helpt bij het identificeren van knelpunten, het plannen van wijzigingen, waardoor het risico op verstoringen wordt verminderd.
 4. Snellere probleemoplossing: Door de relaties tussen IT-assets te begrijpen, kunnen IT-teams snel de oorzaak van problemen identificeren en oplossen. Dit minimaliseert de impact op de dienstverlening en verhoogt de tevredenheid van gebruikers.

Het doel van CMDB

Het primaire doel van een Configuration Management Database is het faciliteren van Configuration Management in IT-beheer. Het biedt een gestructureerde en georganiseerde aanpak voor het beheren van de IT-infrastructuur.

CMDB streeft ernaar om een geïntegreerde aanpak van IT-beheer te bevorderen, waarbij verschillende processen en teams samenwerken om de algehele dienstverlening te verbeteren en waarde te leveren aan klanten en stakeholders.

CMDB software en tools

Om organisaties te ondersteunen bij het implementeren en onderhouden van een CMDB, zijn er verschillende tools en CMDB software beschikbaar. Deze tools bieden functionaliteiten zoals automatische ontdekking van configuratie-items, relatiebeheer, wijzigingsbeheer, rapportage en integratie met andere IT-beheertools. Het is essentieel voor organisaties om de juiste tool te kiezen die aansluit bij hun behoeften, schaal en budget.

Wat zijn de belangrijkste elementen van een Configuration management database?

Een centrale repository bestaat uit verschillende essentiële elementen die bijdragen aan een effectief Configuration Management. Enkele belangrijke elementen zijn:

 1. Configuratie-items: Dit omvat alle componenten van de IT-infrastructuur, zoals servers, netwerkapparatuur, softwareapplicaties, databases, enzovoort. Elk item wordt nauwkeurig beschreven en gecategoriseerd in de CMDB.
 2. Attributen: Dit zijn de kenmerken en eigenschappen van de configuratie-items. Bijvoorbeeld, voor een server kunnen attributen zoals IP-adres, locatie, modelnummer, serienummer en softwareversie worden opgenomen.
 3. Relaties: CMDB legt de onderlinge relaties tussen configuratie-items vast. Dit helpt bij het begrijpen van de afhankelijkheden en impact van wijzigingen op andere items. Relaties kunnen bijvoorbeeld aangeven welke applicaties op welke servers draaien.
 4. Documentatie: CMDB kan ook documentatie bevatten, zoals handleidingen, procedures, licenties en service level agreements (SLA's) die verband houden met de configuratie-items.

Welke uitdagingen kunnen zich voordoen bij het implementeren van een centrale repository?

Het implementeren en onderhouden van een CMDB brengt enkele uitdagingen met zich mee. Enkele veelvoorkomende uitdagingen zijn: gegevensnauwkeurigheid, configuratie-itemcomplexiteit en verandermanagement.

Het handhaven van nauwkeurige gegevens in de CMDB vereist voortdurende inspanningen. Het is belangrijk om gegevens regelmatig te controleren en te valideren om ervoor te zorgen dat ze actueel en betrouwbaar zijn.

In complexe IT-omgevingen kan het identificeren en beheren van alle IT-assets een uitdaging zijn. Het is belangrijk om een gestructureerde aanpak te hanteren en te zorgen voor een grondige inventarisatie van alle items uit verschillende bronnen.

Het implementeren van een CMDB kan veranderingen met zich meebrengen in de werkwijze en processen van IT-teams. Het is essentieel om medewerkers te betrekken, training te bieden en weerstand tegen verandering te overwinnen.

Wat zijn de best practices voor het onderhouden van een CMDB?

Hoe houdt je het CMDB up to date? Om ervoor te zorgen dat een centrale repository actueel en bruikbaar blijft, zijn enkele best practices:

 1. Continue gegevensvalidatie: Regelmatige controles en validaties van de gegevens in de software zijn essentieel. Dit omvat het corrigeren van eventuele inconsistenties, dubbele vermeldingen of verouderde informatie.
 2. Geautomatiseerde gegevensverzameling: Het gebruik van geautomatiseerde tools voor gegevensverzameling kan helpen bij het verminderen van handmatige invoer en het verbeteren van de nauwkeurigheid. Automatische ontdekkingstools kunnen bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van nieuwe IT-assets.
 3. Training en bewustwording: Zorg ervoor dat de betrokken IT-medewerkers goed op de hoogte zijn van de CMDB en de bijbehorende processen. Training en bewustwording helpen bij het vergroten van het belang van gegevenskwaliteit en het stimuleren van betrokkenheid.

Hoe kan een CMDB geïntegreerd worden met andere IT-beheertools en -systemen?

Het integreren van CMDB software met andere IT-beheertools is van cruciaal belang om een geïntegreerd IT-omgeving te creëren. Zo kun je o.a. de volgende externe gegevensbronnen integreren:

 1. Incident Management: Een geïntegreerde CMDB kan software voor incidentbeheer voeden met relevante informatie over configuratie-items, waardoor snellere probleemoplossing mogelijk is.
 2. Change Management: Integratie met Change Management-tools stelt de CMDB in staat om wijzigingen in de IT-infrastructuur te volgen en bij te werken, waardoor de nauwkeurigheid en consistentie worden gewaarborgd.
 3. Service Management: Integratie met IT Service Management (ITSM) -tools stelt de CMDB in staat om service-georiënteerde inzichten te bieden, zoals de impact van incidenten of wijzigingen op de dienstverlening.

Door een integratie met andere IT-beheertools en externe bronnen kunnen organisaties de efficiëntie verbeteren, processen stroomlijnen en waardevolle inzichten verkrijgen.